Centraal Vleesvee Opfokstation COT Laren Gld

PCO – PIEMONTESE CENTRALE OPFOK

Sinds het najaar van 2011 doet het Nederlands Piemontese Stamboek ook mee aan het Centraal Vleesvee Opfokstation COT, thans gevestigd te Laren Gld.

Dit stieren-opfokproject wordt georganiseerd door de Stichting Centraal Vleesvee Opfokstation COT.

Dit project biedt de fokkers de gelegenheid jonge stieren te kopen die getest zijn op groei, karakter en voldoen aan gestelde exterieureisen, en waarvan de binnenbekkenmaten zijn gemeten. Opfoklocatie is het bedrijf van Mts. Stegeman te Laren Gld.

De opfokperiode duurt ongeveer een half jaar. In deze periode worden de dieren elke vier weken gewogen. Dat is ook het moment waarop het karakter wordt beoordeeld. De stieren worden gehuisvest in groepshokken op stro. Het bedrijf heeft een Lepto- en IBR-vrije status. Ook zijn de stieren BVD-vrij.

Alle dieren krijgen een van tevoren vastgesteld rantsoen. Dit rantsoen is berekend voor fokstieren en niet voor meststieren. Aan het einde van de periode krijgen de stieren een score voor AV en wordt nogmaals het karakter beoordeeld.

Dieren die een onvoldoende op karakter scoren worden niet geveild. Op het moment van veilen varieert de leeftijd van de stieren tussen één en twee jaar. De geselecteerde stieren die geveild worden, krijgen het voorvoegsel PCO voor hun naam, dat staat voor Piemontese Centrale Opfok. Twee keer per jaar, in maart en in september, wordt er een veiling gehouden.

Wie er nu op het COT staan vindt u hier 

Voor meer informatie: https://www.cot-stierenveiling.nl/home


Op de veiling van 29 maart 2014 is de stier PCO Roparco naar Belgie verkocht.

COT-IMG_4273 Roparco

Op zaterdag 28 maart werden op het COT te Laren Gld, 2 Piemontese stieren geveild. Er was een grote publieke belangstelling.

Gemiddelde prijs € 2300,–.

De stier:

PCO Fortwijk 217, veranderde voor € 2600,– van eigenaar.

IMG_0006

Exterieurgegevens: Ontwikkeling 84, Rastype 86, Bespiering 88, Benen 83, Algemeen Voorkomen 85 Punten.
Groei: 1613 gram per dag.
Bekkenbreedte 13, bekkenhoogte 17 cm.

De stier PCO Roberto is inmiddels verkocht naar Belgie, hieronder een foto met de nieuwe eigenaar.

Stier Boomkamp-Belgie